Yoga este cel mai vechi sistem de instruire din lume si poate data de acum 5000 de ani, altii o dateaza chiar din vremuri imemoriale

Ce trebuie sa satisfaci mai intai,nevoia sau dorinta ?


Da-i Cezarului ce-i al Cezarului si Cerului ,ce-i al Cerului.Cu alte cuvinte daca invatati sa tineti cont de nevoile corpului,acesta va va da pace si meditatiile vor fi reusite.

La urma urmei si Carlos Castaneda spunea ca:
Esential este momentul cand trupul isi da seama ca este in stare sa vada.Doar atunci suntem capabili sa stim ca lumea pe care o vedem in fiecare zi nu este decat o descriere.Aceasta in sine este pledoarie pentru trezirea corpului prin yoga sau orice alta metoda care trezeste si corpul.

Nu este relevant dacă grăbeşti pasul mergând în aceeaşi direcţie cu acea femeie sau o iei la fugă în direcţia opusă; chiar nu contează cum reacţionezi. Important este că în tine s-a petrecut ceva, a apărut o nevoie si acea nevoie trebuie satisfăcută. De aceea există o nevoie: ca să fie satisfăcută. Va veni vremea când va trece pe lângă tine o femeie frumoasă şi tu n-o vei observa. Şi acest lucru este bun, dar si alternativa este la fel de bună.
Totul este sacru, totul este sfânt. Există un timp al iubirii şi un timp al transcenderii ei. Există un timp în care o relaţie te împlineşte şi un timp când descoperi că este la fel de frumos şi de plăcut să fii tu cu tine. Totul este frumos.
Dar omul trebuie să-şi observe nevoia, nu înţelesul ei. "Înţelesul" aparţine minţii conştiente, "nevoia" vine din inconştient. În acest fel se produc visele de al doilea tip: vă reprimaţi nevoile, apoi mintea caută împlinirea lor în vis. Oamenii nu se căsătoresc din cauză că au fost intoxicaţi de marea literatură, mintea l-a fost otrăvită de marii gânditori. Aceştia le-au plantat în minte modele care îi împiedică să mai fie deschişi faţă de existenţă, filozofiile i-au orbit. În acest fel îşi reprimă oamenii nevoile. Ele însă nu dispar; vor ieşi la iveală sub forma visului, fiindcă inconştientul este complet ignorant într-ale filozofiei. El nu cunoaşte rosturi si înţelesuri. Inconştientul ştie doar un singur lucru: că acea nevoie a fiinţei trebuie să fie satisfăcută.
Inconştientul forţează satisfacerea nevoii în vis. Acesta este al doilea tip de vise - foarte importante şi demne de a medita asupra lor pentru a înţelege ce vrea inconştientul să vă comunice, şi anume: "Nu fi prost! Vei suferi dacă vei proceda aşa. Nu-ţi înfometa fiinţa. Nu te comporta ca un sinucigaş, nu-ţi ucide nevoile fireşti."
Reţineţi: dorinţele aparţin minţii conştiente, nevoile aparţin inconştientului. Distincţia este foarte, foarte importantă şi trebuie să fie bine înţeleasă.
Dorinţele aparţin minţii conştiente. Inconştientul nu are nicio dorinţă, nu-l preocupă dorinţele. Ce este o dorinţă? Este rezultatul gândirii, învăţării, condiţionării. Poţi să fii preşedintele ţării: inconştientului nu-i va păsa. Nu-l interesează să fie preşedintele ţării, ci să fie satisfăcut în unitatea sa organică. Mintea conştientă însă spune: "Fii preşedinte!" Ca să devii preşedinte, va trebui să sacrifici femeia - iată sacrificiul. Va trebui să-ţi neglijezi corpul - alt sacrificiu. Să-ţi sacrifici odihna - sacrificiu. Impulsul de a deveni preşedintele ţării sau de a aduna averi nemăsurate aparţine minţii conştiente. Inconştientul nu ştie ce este aceea bogăţie. El ştie numai ce este natural. Societatea nu-l influenţează; este asemeni păsărilor şi animalelor. Sau asemeni copacilor. Inconştientul nu este condiţionat de societate, de politicieni. El rămâne pur.
Fiţi atenţi la al doilea tip de vise şi meditaţi asupra lor. Prin ele vi se comunică de ce anume are nevoie fiinţa voastră. Satisfaceti-vă acele nevoi si nu daţi atenţie dorinţelor. Dacă vreţi să fiţi beatifici, daţi curs nevoilor fireşti si nu vă bateţi capul cu dorinţele. Dacă vreţi să fiţi nefe-riciţi, reprimaţi-vă nevoile fireşti şi urmaţi-vă dorinţele.
Din cauza aceasta aţi ajuns să vă simţiţi nefericiţi. Este simplu. Este foarte simplu de înţeles cum puteţi fi beatifici sau nefericiţi. Omul care îşi ascultă nevoile si le dă curs curgând cu ele aşa cum curge râul către ocean... Râul nu se întreabă dacă să curgă spre est sau spre vest, ci îşi găseşte drumul pur şi simplu. Est sau vest, nu are nicio importanţă. Râul care se varsă în ocean nu cunoaşte nicio dorinţă. El îsi cunoaşte doar nevoia. 

adaptare dupa 

Yoga - misterul de dincolo de minte


de Osho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu